Közel 10 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Continental Dohányipari Zrt. a sátoraljaújhelyi dohánygyárban

Közel 10 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Continental Dohányipari Zrt. a cégcsoporthoz tartozó sátoraljaújhelyi dohánygyárban. A beruházás keretében egy szintenként 1800 négyzetméter alapterületű, 3 szintes üzemcsarnokot alakítanak ki. Az elsődleges cél a kapacitásbővítés, illetve a dohány-előkészítés folyamatának modernizálásához elengedhetetlenné vált egy erre technológiailag is alkalmas üzem létrehozatala. Az új üzem 5400 négyzetméterrel fogja növelni a gyár nettó üzemi területét, ezáltal pedig körülbelül 25 százalékkal növekszik majd a társaság vágat-előállítási kapacitása, továbbá teljesen megújul a dohány-előkészítési folyamat. A beruházás részeként beszerzett modern géppark révén a társaság még versenyképesebbé válhat a dohánypiacon.

Közel 10 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Continental Dohányipari Zrt. a cégcsoporthoz tartozó, az idén 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárban. A beruházás keretében egy szintenként 1800 négyzetméter alapterületű, 3 szintes modern technológiával felszerelt üzemcsarnokot alakítanak ki a gyár területén. Az új üzemben megújul a dohány-előkészítési folyamat, illetve a társaság a gépparkját is tovább bővíti és modernizálja. A beruházás egyrészt a nemrég átadott második dohányexpandáló miatt vált szükségessé, ugyanis az immáron két dohányexpandálónak köszönhetően rendkívül megnőtt a vállalat dohányvágatigénye, és ezt a jelenlegi üzem nehezen tudja kiszolgálni. Emellett a dohány-előkészítés folyamatának korszerűsítése sem lenne lehetséges a jelenlegi épületben, annak műszaki adottságai miatt. Az üzem építési munkálatai idén februárban kezdődtek meg, a kialakítás a terveknek megfelelően halad, szeptemberre az üzem teljes vasbeton váza elkészül, így az átadásra 2022. március végén kerülhet sor.

Az új üzem földszintjét részben a talajszint alá süllyesztve alakítják ki; ezen a szinten olyan kiszolgáló helyiségek lesznek majd, mint például az alkatrészraktár, a karbantartási részleg, vákuum és kompresszor terem. A második szinten helyezik el az új dohány-előkészítő sort, amelyet ipari robottal szerelnek fel a még hatékonyabb munkavégzés érdekében. Mindezzel nem csak modernizálják ezt a munkafolyamatot, de kontrollált vezérléssel is ellátják, ami lehetővé teszi a termékek minőségének további fejlesztését. A harmadik szinten részben egy dohányvágat-tároló raktárt, részben technológiai teret fognak kialakítani, amely gépek fogadására alkalmas. Az új üzemet modern infrastruktúrával látják el, így felszerelik automata páratartalom és hőmérséklet-szabályozási funkcióval. A modernizálás ugyanakkor a gépesítésben is megmutatkozik; a többi között lézerperforációs technológiával ellátott cigarettagyártó gépet, szivarkagyártó és spirálozó gépeket, csomagológép-részegységeket és egyéb modern laboratóriumi műszereket szereztek be.

Az épülő üzemcsarnok elődje a beruházás lezárultával új funkciókat kap majd: a régi üzemrészbe bekerül majd egy új vágatcsomagoló-egység, illetve ebben az egységben kerül majd kialakításra az új fagyasztóterem is.

Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója a beruházás kapcsán elmondta, az elmúlt közel két évtizedben szinte évente hajtott végre a vállalat olyan beruházásokat, amelyek nagymértékben javítottak a versenyképességén; az új üzemcsarnok megépítése pedig egy újabb meghatározó mérföldkő a Continental történetében, ugyanis ezáltal lehetővé válik, hogy még több dohányvágatot állítson elő a társaság, így körülbelül 25 százalékkal növekszik majd a vágat-előállítási kapacitása. A vezérigazgató hozzátette, az új üzem egy új korszakot is jelent a társaság számára, hiszen a beruházással tovább korszerűsíthetik a dohány-előállítási folyamataikat, és újabb, modern technológiát alkalmazó gépeket állíthatnak munkába. A kapacitásbővítés lehetőséget teremt továbbá arra is, hogy szükség esetén további munkahelyeket teremtsen a Continental a régióban. Füzi Csaba végezetül elmondta, a jövőt tekintve mindig a folyamatos fejlődést tartják szem előtt, így további terveik vannak mind a termékfejlesztést, mind a gyártókapacitás-bővítést illetően.