Átadásra került a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb Röntgenképelemző és Felügyeleti Központja, amelynek létrehozásához a Continental Dohányipari Zrt. 50 millió forint értékben járult hozzá. Az újonnan létrehozott központ, többek között a röntgensugaras csomag- és rakományátvilágító berendezései révén, jelentősen elősegítheti a dohánytermékek illegális kereskedelmének visszaszorítását.

A NAV az Európai Unió külső határán, az ukrán és szerb határszakaszokon folyamatosan ellenőrzi a határt átlépő szállítmányokat, csomagokat. Ennek fontos eszközei a röntgensugaras csomag- és rakományátvilágító berendezések, amelyekkel – a személyek biztonságának garantálása mellett – átvilágítják a járműveket és azok szállítmányait, valamint a poggyászokat. A röntgenképek értékelése munkaigényes folyamat, amit forgalmi fennakadás nélkül kell elvégezni.

A Budapesten átadott új Röntgenképelemző és Felügyeleti Központ munkatársai valós időben látják a határátkelőhelyeken áthaladó, ott vizsgált szállítmányokat, és a digitális felvételeket utólag is ellenőrzik, elemzik. Jelenleg négy, de a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően később tizenkét berendezés működik majd a távfelügyeletet biztosító informatikai rendszerben, 24 órás üzemben.

A központ kialakításához 50 millió forint értékű adománnyal járult hozzá a Continental Dohányipari Zrt., amely értékes műszaki eszközöket, speciális irodaberendezéseket, ezen kívül a szerelési munkálatok elvégzését, az informatikai eszközök telepítését és a berendezések beüzemelését egyaránt magában foglalta.

„Az illegális kereskedelem elleni küzdelem világszerte jelentős kihívást támaszt a dohányipar elé. Szektorunk kiemelten szabályozott mivolta miatt, úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy a hatóságok és a piaci szereplők közös erővel lépjenek fel ebben a küzdelemben. Ennek fontos mérföldköve lehet a röntgenközpont létrejötte, amely a legújabb technológiát biztosítja az országhatáron belülre érkező szállítmányok átvizsgálására” – mondta el Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.