A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.

A DOFER Dohányfermentáló Zrt. jelen áremelése az előző évi, 50%-os emelés következő lépésének tekinthető: a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős vállalat kezdeményezése a költségszintek elmúlt évekbeli, globálisan tapasztalható növekedését és a gazdasági kihívásokat hivatott ellensúlyozni, ezzel elősegítve a hazai dohánykultúra fenntartását, a dohánytermelők boldogulását.

A Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át, az értékesítésig. A cégcsoport ebből adódóan elkötelezett a hazai dohánytermesztés támogatása mellett, amellyel a dohányfelvásárlási-alapár növelése is egybecseng: várhatóan növeli a szerződött dohányterületeken megtermő dohány mennyiségét, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság élénkítéséhez és a vidéki foglalkoztatás fenntartásához.

A dohánytermesztés folyamata

A dohánytermesztési szezon év elején, a termőterületek szerződtetésével veszi kezdetét. Ezt a palántanevelési-, majd az ültetési időszak követi, jellemzően márciustól május végéig, júniustól pedig megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, a dohánynövény ápolása, a kapálás, a növényvédelmi munkák és az öntözés. A betakarítási munkák általában, a gazdaságok méretétől, munkaerő kapacitásától függően, szeptember-október hónapokban fejeződnek be.

Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy bár hihetetlenül hangzik, de a magyar dohánytermesztési kultúra globális szinten is nagy múltra tekint vissza, a Trianon előtti Magyarország a vezető exportáló országok közé tartozott. Hozzátette, a foglalkoztatás tekintetében jelenleg is kiemelt jelentőséggel bír, ezért különösen fontosnak érzi a társaság, hogy támogassa a termesztés fennmaradását, erre ösztönzi a termelőket. Ennek jegyében emelte a Continental jelentősen a dohányfelvásárlási alapárat tavaly, illetve ezúttal is az inflációt meghaladóan, valamint szervezte meg év elején a termelői nyílt napot. Mindezek mellett pedig a szerződött dohányterületeken megtermő dohány majdani feldolgozását, és ami a legfontosabb a végső eladását is biztosítja a társaság a sátoraljaújhelyi dohánygyárban.