Tíznapos dohánybeszerző utat zárt a Continental Dohányipari Csoport Afrika jelentős dohánytermelő országaiban: a cég szakértői Tanzániában, Malawiban és Zimbabwéban tárgyaltak a dohánytermesztés helyzetének felmérése és a jövőbeli készletek biztosítása céljából. Malawiból és Tanzániából sikerült a szükséges mennyiségű dohánykészletet lekötni, Zimbabwéban ezt a szokásostól elmaradó minőség részben meghiúsította.

A jelenlegi világpiaci környezetben, ahol a kereslet messze meghaladja a kínálatot, az afrikai dohánytermesztő országok nagy potenciállal bírnak: Tanzánia, Malawi és Zimbabwe mind meghatározó exportőrök, ráadásul az elmúlt két évben e három országban jelentős mértékben emelkedtek a dohányfelvásárlási árak, ami a termelők fokozott motivációját tükrözi. Legnagyobb problémát hosszútávon a fenntarthatóság jelenti, a zömében fával fűtött Virginia dohányszárítók ellátása megújuló termesztett fűtőanyaggal kulcskérdés ezen a területen.

Az időjárási tényezők jelentős hatással lehetnek az adott évek termésmennyiségére, így Zimbabwében az elmúlt évtizedek legkeményebb szárazságát tapasztalták ebben a 2023-2024-es időszakban, ami az árak drasztikus emelkedését és a kínálat csökkenését eredményezte. Az országban jelenleg is zajlik a feldolgozási és felvásárlási szezon, és már elkezdődött a palántanevelés az új termelési ciklusra, amely szeptemberben veszi kezdetét. A Continental rendelkezik innen származó készletekkel, így ezúttal csak a legszükségesebb mennyiség felvásárlása volt szükséges.

Malawi a világ egyik legszegényebb országa, de egyúttal a Burley dohányok egyik legnagyobb exportőre, a 2024-es évjárat pedig különösen jó minőségűnek bizonyul. Az óriási kereslet mellett az elmúlt évihez képest is magasabb áron tudják a termést értékesíteni a termelők és feldolgozók, amelyből a Continental is jelentős mennyiséget kötött le.

A három ország közül ebben az évben talán Tanzánia kínálja a legérdekesebb lehetőségeket a vevők számára. A dohánytermesztést felügyelő szervezetek rögzítik az árakat, így a nagy kereslet ellenére az árak nem emelkedtek olyan mértékben, mint más afrikai országokban. A helyi termelők jelentős, ár-érték arányban is kiemelkedő Virginia-termésmennyiséget állítottak elő, ennek köszönhetően a Continental is kedvező feltételek mellett tudta lekötni a szükséges mennyiséget.

Összességében elmondható, hogy a három említett országon kívül Mozambik, Zambia, Kenya, Uganda és Dél-Afrika is jelentős dohánytermelő országok, így Afrika ma kiemelt szerepet játszik a világ dohánykereskedelmében. A tendenciákat a Continental is figyelemmel követi, a minél kedvezőbb beszerzések, illetve a nemzetközi kapcsolatok ápolása érdekében.