Fotó: Gyurkovics Anna / Tobacco Magazin.

Negyedik alkalommal szervezték meg a Tobacco Hungary dohánypiaci konferenciát, azzal a céllal, hogy a hazai trafikosoknak, valamint az ágazat szereplőinek közös platformot biztosítsanak a piaci aktualitások részletes áttekintéséhez. A kétnapos, tematikus panelbeszélgetésekből és előadásokból álló rendezvényen a Continental Dohányipari Zrt. is képviseltette magát. Bányász József, a Continental Dohányipari Zrt. országos üzletfejlesztési vezetője a 2022. január 1-jétől bevezetésre kerülő egységcsomagolásról szóló ágazati kerekasztalbeszélgetésen osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

A Tobacco Magazin szervezésében megvalósult szakmai konferencia második napján került sor az Ágazati kerekasztal a piac szereplőivel az egységcsomagolás bevezetéséről elnevezésű kerekasztalbeszélgetésre, amelyen a hazai dohánypiaci vállalatok képviselői vettek részt: Bányász József a Continental Dohányipari Zrt.-től, Orosz Zoltán a BAT Pécsi Dohánygyár Kft-től, Lustnyik János az Imperial Tobacco Magyarország Kft-től, Papp Kálmán a JTI Hungary Zrt-től, valamint Fekete-Buzma Tímea a Philip Morris Magyarország Kft-től.

A 2022. január 1-jétől bevezetésre kerülő, a cigaretta és a cigarettadohány termékekre vonatkozó egységes csomagolás kapcsán Földi Bence, a panelbeszélgetés moderátora a külföldi példákról kérdezte a szakértőket, akik elmondták, hogy a trafikosok részére biztosított navigációs kártyák sokat segítenek majd, de kulcsfontosságú a megfelelő felkészülés a változásokra, amely a trafikok raktárait és a megfelelő tárolás kialakítását is érinti. A január elsejétől bevezetésre kerülő új csomagolásokhoz a trafikosok olyan navigációs kártyákat kapnak, amelyek segítségével könnyebben tudják azokat elrendezni az üzletekben. Bányász József hozzátette, a navigációs kártya egy teljes éven át a trafikok rendelkezésére áll, így ezen az időtávon folyamatosan segíti a trafikosok munkáját, illetve a hosszú távú megoldások kidolgozását.

A szakértők úgy vélik, hogy a jövőben fontos lesz megőrizni a cigaretta és a cigarettadohány termékek minőségét, a fogyasztók ugyanis nem a külső megjelenés alapján fognak választani, hanem a minőség mentén. Ebben a folyamatban a kereskedőknek kiemelt szerep jut, hiszen a felkészültségük és rutinjuk elengedhetetlen a fogyasztók megfelelő kiszolgálásában, valamint a csomagolást érintő változásokról történő tájékoztatásban. Mindemellett a trafikokat üzemeltetőknek érdemes külön figyelniük az „érzékeny” fogyasztókra, valamint a törzsvásárlókra is, és előre felkészülniük az esetleges kérdésekre és kommentekre.

Az egyes termékek iránti érdeklődés kapcsán a szakértők fontos szempontnak tartják a termékek minőségét, ár-érték arányát, amely véleményük szerint meghatározhatja a fogyasztási szokások jövőbeni átrendeződését. Úgy gondolják, hogy az egységcsomagolás bevezetése önmagában nem okoz jelentős átalakulást, például a helyettesítő termékek iránti igény megnövekedését, de egy esetleges áremelés igen. A szakértők végezetül arról is beszéltek röviden, hogy mi várható a következő öt évben, amely kapcsán elmondták, hogy ugyan nem gondolják, hogy az egységcsomagolás jelentősen csökkenti majd a dohányzók arányát, de nem szeretnek spekulálni, ezt a jövő történései majd eldöntik.