Eredményes palántanevelési- és ültetési szezont tudhat maga mögött 1 005 hektárnyi szerződött termőterületén a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. A betakarítási időszak hasonlóan sikeresnek bizonyulhat, amelyet az ültetvények jelenlegi fejlettsége, a kedvező időjárási viszonyok és a felvásárlási-alapár társaság által eszközölt, 50 százalékos emelése is előjelez.

A több, mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló, családi tulajdonban lévő Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át, az értékesítésig. A DOFER Dohányfermentáló Zrt. a csoport dohánytermesztésért felelős tagja szerződi le és vásárolja fel a magyar dohánytermés közel egyharmadát.

A 2022-es, a száraz időjárás és az energiapiaci krízis által is nehezített év után az idei szezont kedvezőbb előjelekkel kezdte meg a DOFER: az év elején a tavalyinál közel 8 százalékkal nagyobb, összesen 1 005 hektárnyi, elsősorban a Nyírségben található területre vonatkozóan kötött szerződést a termelőkkel, amelyet a felvásárlási-alapár 50 százalékos emelése is jelentősen elősegített. A területek nagy részén, mesterséges szárítású Virginia dohányt termeszt és termeltet a társaság, sajnos a természetes szárítású Burley dohány szerződött területe egyre csökken. Ennek oka a még nagyobb élőmunka-szükséglet.

A dohánytermesztésről

A dohánytermesztés egyik meghatározó technológiai művelete a palántanevelés, amelyet ma már hidrokultúrás módszerrel végeznek a termelők – ennek során a növények a talaj helyett mesterséges közegben növekednek és tápanyaggal dúsított víz táplálja őket A március elejétől május végéig tartó palántanevelési időszakban a szakszerű tápanyagellátási- és növényvédelemi technológiának köszönhetően a termelők többször megnyírt, homogén fejlettségű, edzett és egészséges palántákat ültetnek ki a területekre.

A március elején megkezdett palántaültetés- és az azt követő hónapok nevelési, gondozási munkálatai szintén eredményesen zárultak. A hőmérséklet és a csapadékmennyiség ugyanis a kezdeti, hidegebb időszakot követően ideálisnak bizonyult a növények fejlődése szempontjából, így azok az időszak végére megfelelő fejlettséget értek el. Mindezen tényezők produktív betakarítási időszakkal, illetve átlag feletti terméseredménnyel kecsegtetnek.

Füzi Csaba, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója elmondta, minden adott ahhoz, hogy az idei termésmennyiség felülmúlja a tavalyi év eredményét. Ahogy az lenni szokott, az időjárás, mint külső tényező közbeszólhat, de a termelői hangulat egyértelműen pozitív, amelyet az ültetvények jelenlegi fejlettsége mellett az olyan piaci adottságok is támogatnak, mint a kötelező felvásárlás intézménye, illetve a felvásárlási alapár 50 százalékos megemelése, amelyet év elején hajtottak végre.